درمان تنبلی چشم با لیزیک در کودکان بهتر جواب میدهد یا بزرگسالان
تنبلی چشم (یا آمبلیوپی) نوعی ضعف بینایی است که فقط در یک چشم اتفاق میافتد. امروزه ثابت شده است که درمان این مشکل، بر خلاف باور چند سال پیش، در هر سنی امکان پذیر است. ما در این مقاله قصد داریم که با ارائهی مقدمه ای راجع به این بیماری و درمانش به وسیلهی عمل لیزیک، به بررسی تفاوتهای تاثیر درمان تنبلی چشم در بزرگسالی و کودکی بپردازیم.
تنبلی چشم به وضعیتی گفته می شود که در آن چشم فرد مبتلا، آنطور که باید رشد طبیعی خود را انجام نمی دهد. پزشکان و جراحان چشم، می توانند از عمل جراحی لیزیک که یکی از محبوب ترین و کارآمد ترین روش های درمانی مشکلات بینایی چشم به شمار می رود، برای درمان تنبلی چشم استفاده کنند. اما سوالی که در این مقاله ما قصد پرداختن به آن را داریم این است که درمان تنبلی چشم به وسیله ی عمل لیزیک، در کودکان بهتر جواب میدهد یا بزرگسالان؟، ولی قبل از پرداختن به این سوال ابتدا اجازه دهید که ببینیم بیماری تنبلی چشم چیست؟
بیماری تنبلی چشم چیست؟
تنبلی چشم که در علم پزشکی به اصطلاح "آمبلیوپی" نیز شناخته می شود، زمانی اتفاق میافتد که مغز، یکی از چشم ها را بر دیگری ترجیح میدهد (اغلب به دلیل وجود دید ضعیف در چشم دیگر). در نهایت، این ترجیح دادن مغز می تواند منجر به کل نادیده گرفته شدن سیگنال های چشم ضعیف و یا "تنبل" شدن چشم شود. این وضعیت به وجود آمده در بیماری تنبلی چشم می تواند منجر به وجود آمدن اختلالات بینایی و همچنین از دست دادن درک عمق شود. این وضعیت معمولا در کودکان سنین پایین اتفاق می افتد، و همچنین یکی از عوامل اصلی کاهش بینایی در بین کودکان به شمار می رود.
تنبلی چشم که در علم پزشکی به اصطلاح "آمبلیوپی" نیز شناخته می شود، زمانی اتفاق میافتد که مغز، یکی از چشم ها را بر دیگری ترجیح میدهد
نکته ای که در اینجا مهم است بدانید این است که، در بیماری تنبلی چشم، چشم آسیب دیده لزوماً متفاوت تر از چشم دیگر به نظر نمی رسد، اگرچه که ممکن است در جهات خاصی به حالت "سرگردان" به نظر برسد ولی به طور کلی تفاوتی با چشم دیگر از لحاظ ظاهری نخواهد داشت.
- به طور معمول بیماری تنبلی چشم، فقط یکی از چشمان شما را تحت تاثیر قرار می دهد، اما در شرایط خاص و غیر معمول، بینایی هر دو چشم شما نیز می تواند دستخوش تغییر شود.
درمان تنبلی چشم به وسیله ی عمل لیزیک
به طور کلی تنبلی چشم چون یک بیماری مربوط به اعصاب بینایی است، کاری از دست جراحی لیزیک ساخته نیست، ولی استثنایی در اینجا وجود دارد و آن این است که در صورت عامل بودن بعضی از وضعیت های خاص مربوط به بیماری تنبلی چشم، می توان از عمل لیزیک بهره مند شد. به طور مثال یکی از این وضعیت ها زمانی است که یک چشم نسبت به چشم دیگر مشکل نزدیک بینی و یا دوربینی بیشتری داشته باشد. این اتفاق می تواند منجر به بیماری تنبلی چشم شود که با عمل لیزیک قابل درمان است.
اگر این وضعیت عامل تنبلی چشم درمان نشود، ممکن است از دست دادن موقت یا دائمی بینایی، شامل از دست دادن درک عمق و دید سه بعدی، برای فرد بیمار اتفاق بیفتد.
زمانی بیماری تنبلی چشم با عمل لیزیک قابل درمان است که اگر عامل به وجود آورنده ی بیماری، بیشتر بودن مشکل نزدیک بینی و یا دوربینی یک چشم نسبت به چشم دیگر باشد
درمان تنبلی چشم با عمل لیزیک در بزرگسالان نیز می تواند انجام شود؟
در گذشته ای نه چندان دور برای تقریباً چندین دهه، تصور می شد که بیماری تنبلی چشم فقط برای کودکان بین سنین هفت تا نه سال قابلیت درمان دارد. به عبارتی دیگر، درمان تنبلی چشم معمولاً برای کودکان دارای سنین بیشتر از 9 سال انجام نمی شد.
با گذشت زمان تحقیقاتی که موسسهی ملی چشم (NEI) در ارتباط با درمان تنبلی چشم انجام داد نشان داد که بیماری تنبلی چشم را می توان حداقل تا سن 17 سالگی با موفقیت درمان کرد. ولی امروزه با پیشرفت بیشتر علوم و تکنولوژی مشخص شده است که درمان تنبلی چشم در همه ی سنین می تواند اتفاق بیفتد!
درمان تنبلی چشم با عمل لیزیک در کودکان بهتر جواب میدهد یا بزرگسالان؟
همانطور که در سوال بالا نیز به این موضوع اشاره شد درمان تنبلی چشم امروزه هم در کودکان و هم در بزرگسالان اتفاق می افتد. اما درمان در چه دوره ای از عمر فرد بهتر است و بیشتر جواب می دهد؟
این سوال جواب قطعی و مشخصی ندارد و بسته به شدت مشکل، تفاوت چشم افراد با یکدیگر و... موفقیت درمان می تواند در دوره های مختلف زندگی افراد میزان متفاوتی داشته باشد ولی به طور تئوری می توان گفت درمان در سنین کم بهتر است به این دلیل که در سنین پایین هنوز به طور کامل مغز چشم تنبل را فراموش نکرده و درمان تنبلی چشم می تواند بهتر جواب دهد.