چه موقع مجبور به پیوند قرنیه میشویم؟
قرنیه چشم یک عضو مهم و حساس بدن است. این بافت نقش حفاظتی را برای چشم ایفا می کند. اگر قرنیه دچار آسیب شود در صورتی که بسیار جزئی باشد خودش ترمیم را شروع می کند. اما اگر آسیب جدی باشد نیاز به پیوند قرنیه است. در این مقاله راجع به این موضوع بحث می کنیم.
قرنیه چیست و چه وظایفی دارد؟
چشم انسان دریچه ای برای ارتباط با محیط بیرون است. این عضو بدن بسیار حساس و مهم است بنابراین سلامت آن باید همیشه مورد اهمیت قرار بگیرد. ممکن است گاهی اوقات قرنیه چشم شما دچار آسیب و مشکل شود. زمانی که این مشکلات با روش های غیر جراحی رفع نشوند، مجبور به پیوند قرنیه می شوید. با پیشرفت علم و تکنولوژی پیوند قرنیه همواره با موفقیت انجام می شود. قرنیه چشم از یک پرده بسیار نازک و حساس تشکیل شده است. این پرده در بخش جلویی چشم انسان قرار دارد و از چشم و سایر اجزای آن در برابر تمام آلودگی ها و میکروب ها محافظت می کند؛ بنابراین قرنیه نقش حفاظتی برای سایر اجزای چشم دارد. پرتو های نور به واسطه قرنیه به درون چشم هدایت می شوند. یکی از وظایف مهم قرنیه چشم این است که بافت های قرنیه قادرند تمام زخم ها و آسیب های جزئی چشم را برطرف کنند و همین امر باعث می شود تا از عفونت و مشکلات جدی جلوگیری شود. در نظر داشته باشید اگر آسیب های وارد شده به قرنیه چشم شدید باشند باید به پزشک مراجعه کنید و پروسه درمان خود را پیش بگیرید.
پیوند قرنیه
کراتوپلاستی یا همان پیوند قرنیه امروزه یکی از جراحی های چشم است که در صورت اهدا عضو انجام می شود. شاید برایتان جالب باشد که بدانید پس از مرگ نیز می توان قرنیه را برای اهدا آماده کرد. و بر خلاف سایر اعضا که در هنگام مرگ مغزی اهدا می شوند این عضو بدن حتی پس از 24 ساعت مرگ نیز قابل اهداست. به غیر از این روش، راه دیگری نیز برای پیوند قرنیه وجود دارد و آن عمل قرنیه مصنوعی است. شایان ذکر است تا به این نکته اشاره کنیم که پیوند قرنیه از طریق اهدا بسیار مناسب تر و شایسته تر است اما اگر این امکان وجود نداشت عمل قرنیه مصنوعی نیز در شرایطی که امکان پیوند با قرنیه اهدایی نباشد، می تواند موفق باشد.
پیوند قرنیه در چه شرایطی ضرورت دارد؟
موارد متعددی هستند که با انجام عمل پیوند قرنیه به بهبود کامل می رسند. عمل پیوند می تواند درمان قطعی برای آسیب چشم باشد. حال به مواردی که این پیوند ضرورت دارد، اشاره خواهیم داشت.
- دیستروفی قرنیه
- نازک شدن قرنیه چشم
- خیسی یا تورم قرنیه چشم
تمامی مشکلاتی که در بالا به آن اشاره شد فقط با پیوند زدن قرنیه برطرف می شوند.
مراقبت های بعد از عمل پیوند زدن قرنیه
اصلا جای نگرانی نیست اگر عمل پیوند قرنیه توسط پزشک متخصص و ماهر انجام شود، قطعا موفق واقع می شود و هیچ خطر و عوارضی سلامتی شما را تهدید نمی کند. شما می توانید پس از انجام عمل جراحی پیوند زدن قرنیه دقیقا در همان روز مرخص شوید و در منزل خود استراحت کنید. امکان دارد که تا 4 الی 5 روز کمی احساس درد و ناراحتی در ناحیه چشم داشته باشید که کاملا طبیعی است. اما یقین داشته باشید که پس از سپری کردن این مدت کوتاه بهبود خواهید یافت. در دوره پس از عمل باید از داروهایی که پزشک برای شما تجویز کرده است مرتب استفاده کنید و توصیه های پزشک خود را جدی بگیرید. قطعا بعد از عمل برای شما داروهایی که از عفونت چشم جلوگیری می کند تجویز می شود اما در کنار مصرف این داروها از مالش چشم خودداری کنید. اگر به مشکلاتی مانند سرفه، تنگی نفس، لرز، تهوع، تب، درد قفسه سینه و استفراغ مبتلا شدید حتما با پزشک در میان بگذارید. شاید نیاز به استفاده داروی دیگری داشته باشید و شاید نسبت به داروی فعلی حساسیتی برای شما پیش آمده باشد. در هر صورت با رخ دادن چنین حالت هایی فورا پزشک خود را مطلع کنید.