راههای پیشگیری از ابتلا به عفونت چشمی
برای پیشگیری از عفونت چشمی راه های زیادی پیشنهاد شده، در این مقاله دکتر محمد کریم اسماعیلی به معرفی مهم ترین روشهای جلوگیری از عفونت های چشمی پرداخته، برای دانستن آنها تا پایان این مقاله با ما همراه باشید.
بیماری التهاب ملتحمه را بیشتر بشناسیم
چشمها یکی از حساس ترین اعضای بدن هستند که میتوانند در اثر آلودگیهای میکروبی، ویروسی، آلرژیها و رعایت نکردن نکات بهداشتی دچار آسیب شوند. امکان ابتلا به بیماریهای چشمی در هر سنی وجود دارد اما نکتهای که باید به آن توجه شود این است که جبران برخی آسیبهای وارده به چشم در برخی موارد سخت یا حتی غیر ممکن است، بنابراین افراد باید در سلامت چشمهایشان کوشا باشند.
دکتر محمد کریم اسماعیلی فوق تخصص قرنیه در گفتوگو با «ایران» با اشاره به اینکه به بیماری التهاب ملتحمه، «کنژنکتیویت» گفته میشود، میگوید: ملتحمه لایهای شفاف است که تنها عروق خونی آن را میتوان مشاهده کرد. به صورت کلی ملتحمه پرده نازکی است که سطح داخلی پلکها و سفیدی چشم را میپوشاند.
وی با تأکید بر اینکه این التهاب علائم مختلفی دارد، تصریح میکند: هر نوعی از التهاب میتواند باعث پرخونی و گشادی عروق پرده ملتحمه شود. در این هنگام سفیدی چشم به رنگ قرمز یا صورتی دیده خواهد شد. تورم پلک ها، سوزش، تغییر رنگ سفیدی چشم به رنگ قرمز یا صورتی، خارش، آب ریزش از چشمها یا ترشحات رقیق، غلیظ و گاه چسبندگی پلکها ازعلائم التهاب پرده ملتحمه هستند.
این جراح و متخصص چشم، اظهار میکند: عوامل مختلفی میتوانند باعث التهاب ملتحمه شوند.علل عفونی و غیر عفونی نیز از عواملی هستند که موجب ابتلا به این بیماری میشوند. اغلب عفونتهای ویروسی پرده ملتحمه همراه با سرما خوردگی و عفونتهای تنفسی ایجاد میشوند. این عفونتها حتی میتوانند همراه با گلودرد نیز باشند.دکتر اسماعیلی، خاطرنشان میکند: کنژنکتیویت ویروسی ممکن است از راه سرفه، عطسه و انتشار ویروس فرد بیمار در هوا به افراد دیگر منتقل شود. در هنگام ابتلا به عفونتهای ویروسی پرده ملتحمه چندین نفر از اعضای خانواده نیز ممکن است به این بیماری مبتلا شوند. به طور مثال آلودگی استخرها به ویروسهای آدنو یکی از مواردی است که میتواند موجب انتشار ویروس و ابتلای تعداد زیادی از افراد شود. برای درمان بیماری کنژنکتیویت ویروسی نیازی به آنتیبیوتیک نیست.
به گفته این فوق تخصص قرنیه کنژنکتیویت عفونی در هنگام عفونت چشم از راه ویروسها و باکتریها ایجاد میشود. این بیماری اغلب از فردی به فرد دیگری منتقل میشود. التهاب پرده ملتحمه با علل عفونی اغلب در کودکان ایجاد میشود همچنین فرد مبتلا به این بیماری اغلب 7 تا 14 روز پس از شروع علائم بیماریش میتواند دیگران را نیز بیمار کند.
وی بیان میکند: در هنگام کنژنکتیویت باکتریایی ترشحهای چشم شدید تر و غلیظ تر هستند. برای درمان این بیماری استفاده از قطره یا پماد آنتی بیوتیک ضروری است اما در برخی موارد نیز برای درمان آن در کودکان کمتر از 5 سال به آنتیبیوتیک خوراکی یا تزریقی نیاز است.
این جراح چشم با تأکید بر اینکه کنژنکتیویت باکتریایی و ویروسی از طریق راههای مختلفی به دیگران منتقل میشود، اظهار میکند: اگر بیمار دست هایش را به چشمهایش بمالد و سپس دستهای فرد سالمی را بگیرد یا اشیایی مانند دستگیره و درب را لمس کند سبب ابتلای فرد دیگر خواهد شد. آلودگی آب استخرها یا استفاده نکردن به صورت کافی از مواد ضد عفونی از دلایل دیگر انتقال کنژنکتیویت باکتریایی و ویروسی است.
دکتر اسماعیلی، تصریح میکند: انتقال این ویروس حتی میتواند از راه اشیای مشترک مانند بالش، حوله، لنزهای تماسی، وسایل آرایشی و قطرههای چشمی مشترک که در آرایشگاهها به کار میروند باشد. فرد مبتلا به عفونتهای ویروسی حتی میتواند با انتشار ذرات معلق در هوا به واسطه سرفه و عطسه در محیط موجب ابتلای دیگران به کنژنکتیویت باکتریایی و ویروسی شود.
این فوق تخصص قرنیه درباره راههای پیشگیری از کنژنکتیویت میکروبی، میگوید: فرد مبتلا به این بیماری باید از دست دادن با دیگران و مالیدن چشمهای خود اجتناب کند. این افراد باید به صورت مرتب دستهای خود را بشویند. به افراد سالمی که با این بیماران در تماس هستند نیز توصیه میشود به صورت مرتب دست هایشان را با آب و صابون شست و شو دهند.وی بیان میکند: برای پیشگیری از ابتلای این بیماری باید از ورود کودکان مبتلا به کنژنکتیویت میکروبی برای حداقل یک هفته به مهد کودکها و مدارس جلوگیری شود. افراد مبتلا نباید به هیچ عنوان از وسایل مشترکی مانند حوله و بالش استفاده کنند. افراد باید بدانند که لنزهای تماسی هر فرد برای دیگران آلوده محسوب میشود بنابراین باید از استفاده کردن این لنزها اجتناب شود.
دکتر اسماعیلی با اشاره به اینکه به افراد توصیه میشود هنگامی که مبتلا به عفونت چشمی شدهاند لنزهای تماسی خود را دور بیندازند، خاطرنشان میکند: زنان باید برای پیشگیری از ابتلا به این بیماری از لوازم آرایشی مشترک آرایشگاهها بویژه قطرههای چشمی مشترک و وسایل کاشت مژه استفاده نکنند.
این فوق تخصص قرنیه، اظهار میکند: آب استخرها باید حاوی مواد ضد عفونی کافی برای پیشگیری از آلودگیهای میکروبی باشند، همچنین باید از ورود افرادی که دچار قرمزی چشمها هستند به استخرهای عمومی جلوگیری شود.
وی با اشاره به اینکه کنژنکتیویت آلرژیک و شیمیایی از علل غیر عفونی بیماری التهاب پرده ملتحمه است، میگوید: این بیماری از فردی به فرد دیگر منتقل نمیشود.در هنگام کنژنکتیویت آلرژیک ذرات معلق در هوا مانند مو و پشم حیوانات یا گرده گیاهان موجب تحریک سیستم ایمنی فرد مبتلا به آلرژی شده بنابراین در این هنگام او دچار قرمزی، سوزش و خارش چشمها میشود و در بعضی از موارد نیز افراد دچار خارش بینی و عطسه خواهند شد.
دکتر اسماعیلی درخصوص درمان کنژنکتیویت آلرژیک تصریح میکند: برای درمان این بیماری باید از عواملی که سبب ایجاد آلرژی در فرد میشود خودداری شود. استفاده از قطره آنتی هیستامین نیز یکی از راههای درمان این بیماری است. بیماری کنژنکتیویت شیمیایی نیز هنگام تماس چشمها با مواد شیمیایی مانند کف صابون، کلر استخر و دود سیگار ایجاد میشود. در این هنگام چشمان فرد دچار سوزش، خارش و قرمزی میشود اما اغلب این علائم پس از چند ساعت بهبود مییابند.این جراح چشم در خاتمه خاطرنشان میکند: علل عفونی و غیر عفونی در ایجاد التهاب ملتحمه مؤثر هستند. عوامل عفونی اغلب پس از فردی به فرد دیگر منتقل میشوند بنابراین رعایت نکات بهداشت فردی، شست و شوی مکرر دستها با آب و صابون و استفاده نکردن از وسایل مشترک یکدیگر بویژه در اماکن عمومی، آرایشگاهها و استخرها از ابتلا به این بیماری تا حدود زیادی جلوگیری میکند.