تفاوت بین عمل های جراحی لیزر چشم لازک، لیزیک و PRK چیست؟
استراتژی های جراحی PRK، لازک و لیزیک سه مورد از استراتژی های درمانی عیوب انکساری چشم به وسیله ی لیزر هستند که برای کمک به بهبود بینایی بیماران مورد استفاده قرار می گیرند. اما تفاوت این روش های جراحی لیزر در چیست؟ کدام یک را باید انتخاب کرد؟ ما در این مقاله برای پاسخ به این سوال ها به بررسی تفاوت های آن ها خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید.
اگر که شما به دنبال انجام عمل جراحی لیزر بر روی چشمانتان باشید، احتمالاً با اسم استراتژی های جراحی لیزری لیزیک (LASIK)، لازک (LASEK) و پی آر کی (PRK) آشنایی دارید. هدف همه ی این ها، درمان عیوب انکساری مربوط به چشم است ولی در عین این که هدف همه ی شان یک چیز است هر کدام خدمات خاص خود را به بیماران ارائه می دهند. اما فرق بین آن ها چیست و کدام یک برای شما مناسب تر هستند؟
بررسی عمل های جراحی لیزر چشم لازک، لیزیک و PRK
لیزیک (LASIK) مخفف عبارت laser-assisted in-situ keratomileusis است؛ و مثل بسیار دیگر از عمل های جراحی لیزر اولین قدم به کارگیری آن برای درمان مشکلات انکساری چشم، برداشت لایه ای نازک از قرنیه است. در لیزیک سنتی برای انجام این کار یک پوسته نازک (فلپ) از روی قرنیه، به وسیله ابزاری به نام میکروکراتوم برداشته می شود ولی در روش جدید لیزیک با اینترالاز (LASIK WITH INTRALASE) برداشت فلپ به وسیله ی لیزر انجام می شود. سپس جراح پس از برداشت این لایه نازک، قرنیه را برای بهبود بینایی به وسیله لیزر تغییر شکل می دهد و سپس فلپ را به جای خود بر می گرداند.
- پی آر کی (PRK)
پی آر کی (PRK) مخفف عبارت فتورفرکتیو کراتکتومی (photorefractive keratectomy) است. در این جراحی لیزر، جراح، کل لایه اپیتلیوم یا لایه محافظ قرنیه را به جای ایجاد یک فلپ از روی آن برای اصلاح ایرادات قرنیه، بر می دارد. به همین دلیل، عمل PRK می تواند انتخاب مناسبی برای افرادی با قرنیه نازک و یا کسانی از خشکی مزمن چشم رنج می برند باشد.
- لازک (LASEK)
لازک (LASEK)، مخفف عبارت لیزر اپیتلیال کراتومیلیوسیس (laser epithelial keratomileusis) است. تکنیک اصلی انجام این عمل تقریبا شبیه PRK است؛ به این صورت که، جراح ابتدا یک لایه ی سطحی بسیار نازک از قرنیه را به سمت ناحیه عنبیه هل میدهد که امکان دسترسی اشعه لیزر به قرنیه را برای اصلاح ایرادات می دهد. سپس لایه سطحی به جای خود باز می گردد و جراح از یک لنز محافظ برای بهبود لایه انتقال داده شده استفاده می کند. عمل جراحی لیزر لازک می تواند گزینه ی بهتری برای بیمارانی با قرنیه نازک یا کسانی که ورزش می کنند و یا مشاغلی دارند که در آن احتمال وارد شدن ضربه به چشم زیاد است، باشد.
تفاوت بین این استراتژی های جراحی لیزری چشم لازک، لیزیک و PRK چیست؟
ما در مطالب بالاتر سعی کردیم با بررسی مکانیسم عمل هر کدام از این استراتژی های جراحی لیزر، تفاوت های اصلی آن ها را باهم آشکار سازیم؛ و در ادامه می خواهیم به بعد دیگری از این تفاوت ها بپردازیم.
در ارتباط با مسئله ی زمان مورد نیاز برای بهبودی پس از انجام عمل، زمان مورد نیاز عمل PRK کمی طولانی تر از عمل های لازک و لیزیک است. این موضوع به این دلیل است که لایه ی اپیتلیالی که در عمل PRK به طور کامل برداشته می شود نیاز به یک زمان بازسازی هفت تا ده روزه دارد. همچنین با انجام عمل PRK بر روی چشم ها، قدرت بینایی در طول مدت زمان بهبودی نوسان می کند اما پس از گذشت 10 روز اول قدرت بینایی به مقدار قابل قبولی می رسد و رسیدن به بهبودی کامل و بینایی حداکثری نیاز به شش ماه زمان دارد. با انجام عمل لیزیک و لازک، زمان بهبودی کمتری در انتظار شماست بطوریکه بیماران می توانند انتظار داشته باشند حداکثر میزان بینایی را در عرض یک روز پس از عمل جراحی مشاهده کنند.
تفاوت بعدی این استراتژی های درمانی با یکدیگر، همانطور که در بالاتر نیز به آن اشاره شد، این است که لازک می تواند برای بیمارانی که از خشکی مزمن چشم رنج می برند، انتخاب بهتری نسبت به لیزیک و PRK باشد، و عمل PRK نیز می تواند گزینه ی خوبی برای بیمارانی با قرنیه های نازک، مردمک های بزرگ و یا کسانی قرنیه شان پیوندی است باشد.